*

*

Jurindex este un serviciu gratuit, care-şi propune să ofere accesul liber la hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţe. Jurindex se află sub egida Consiliului Superior al Magistraturii.
Despre JURINDEX

Misiunea

Publicarea integrala pe internet a hotararilor judecatoresti pronuntate de instantele judecatoresti din Romania. Deschiderea accesului publicului larg la hotararile judecatoresti, in mod gratuit si integral.

Jurindex - index de jurisprudenţă a fost dezvoltat încă de la început ca o aplicaţie care să faciliteze accesul gratuit şi liber al profesioniştilor şi publicului larg la jurisprudenţa instanţelor judecătoreşti.

Valorile

  • Hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele de judecată reprezintă documente de interes public prin excelenţă, caracterul public al activităţii de soluţionare a litigiilor de către instanţe având o importanta majora pentru funcţionarea corectă a statului de drept.
  • Punerea la dispoziţia publicului a tuturor documentelor produse de sistemul judiciar în exercitarea procesului de înfăptuire a justiţiei reprezintă un instrument fundamental pentru dezvoltarea dreptului la informare, care este un principiu de baza al democraţiei.
  • Cetăţenii au dreptul să cunoască hotărârile pronunţate de o instanţă, astfel încât sa nu rişte sa fie luaţi prin surprindere şi să-şi poată realiza drepturile în instanţă în conformitate cu practica constanta a acesteia.
  • Accesul la hotărârile judecătoreşti trebuie sa fie integral, fără sa fie limitat de instituirea unor criterii subiective de selectare a lor, cum ar fi noţiunea de jurisprudenţă relevantă, şi fără să se intervină asupra formei originale a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de instanţe.
  • Jurisprudenţa înseamnă totalitatea hotărârilor judecătoreşti pronunţate de o instanţă, fiecare dintre acestea având o importanta egală cel puţin pentru părţile implicate şi reprezentând în aceeaşi măsură materializarea realizării justiţiei în România.
  • Eficienta poate fi atinsă doar prin automatizarea procesului de publicare a hotărârilor judecătoreşti şi depăşirea stadiului revolut de selectare, prelucrare şi publicare manuală a acestora.

Istoric

07.11.2008 Tribunalul Vrancea lansează serviciului JURINDEX, versiunea de evaluare

10.11.2008 Tribunalul Vrancea lansează JURINDEX v. 1.0. Peste 12.000 de hotărâri din perioada 2006-2008 sunt publicate în forma lor originala.

25.11.2008 îmbunătăţirea designului interfeţei jurisprudenta.org

25.11.2008 anunţarea trecerii la faza de extindere a JURINDEX; Tribunalul Vrancea lansează o ofertă către toate instanţele judecătoreşti prin care le pune la dispoziţie tehnologia de publicare pe internet a hotărârilor pronunţate

09.02.2009 semnarea protocolului de extindere a JURINDEX la nivel naţional între preşedintele CSM, d-ul judecător Virgil ANDRIEŞ şi preşedintele Tribunalului Vrancea, d-ul judecător Adrian NEACŞU

5.03.2009 CSM aproba masurile necesare extinderii JURINDEX la nivelul întregului sistem judiciar

14.03.2009 Este lansat site-ul de prezentare a proiectului JURINDEX - Extinderea publicării on-line a hotărârilor judecătoreşti la nivelul sistemului judiciar

28.04.2009 Este lansat JURINDEX , indexul jurisprudenţei naţionale, conţinând hotărârile judecătoreşti pronunţate de 16 curţi de apel în 2008, precum şi noua versiune a site-ului.

21.05.2009 Are loc prima conferinta Jurindex

24.05.2010 Jurindex depaseste numarul simbolic de 100.000 de hotarari judecatoresti publicate

15.07.2010 O noua imbuntatire a interfetei site-ului jurisprudenta.org, fiind integrata o dezvoltare a search engine-ului Lucene pentru cautarea dupa cuvinte in textul hotararilor judecatoresti.

Tehnologia

Aplicaţia de jurisprudenţă JURINDEX este posibilă datorită dezvoltării în premieră în cadrul Tribunalului Vrancea a unui program software @Hotmod care permite anonimizarea complet automata a hotărârilor judecătoreşti.

Acest program, asupra căruia JURINDEX deţine drepturile exclusive de exploatare, face posibil, în condiţii de deplină securitate şi confidenţialitate, eliminarea total automatizată şi extrem de rapidă a tuturor datelor cu caracter personal conţinute în hotărârile judecătoreşti.

Coordonare

  • Adrian NEACŞU, Judecător, Tribunalul Vrancea, manager proiect
  • Liviu MIRCEA, informatician -  Tribunalul Vrancea