*

*

Jurindex este un serviciu gratuit, care-şi propune să ofere accesul liber la hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţe. Jurindex se află sub egida Consiliului Superior al Magistraturii.
Ajutor

Navigare in site

Cautarea hotararilor

Operatori logici

Consultarea rezultatelor

Cautarea ECRIS

NUJ - cum se citeaza hotararile din Jurindex

 

Navigarea in site

Navigarea pe site se face foarte simplu. Din interfata principala se alege instanta din coloana din stanga in ale carei hotarari se doreste pornirea unei cautari. Daca se doreste o cautare simultana in bazele de date ale tuturor instantelor se va alege optiunea "Nationala".

 

 

Sistemul de meniuri este simplu si intuitiv.

Optiunea Despre jurindex din meniu permite aflarea unor informatii despre serviciul jurindex si site.

Optiunea Ajutor ofera prezentele informatii ajutatoare.

Optiunea Sprijina Jurindex va ofera informatii in legatura cu modul in care puteti contribui la dezvoltarea serviciului public de publicare a hotararilor judecatoresti pe internet.

Se poate reveni oricand in fereastra principala accesand optiunea Acasa sau Cautare hotarari.

 

 

Cautarea hotararilor

In mod implicit forumularul de cautare permite o cautare simpla, dupa cuvintele cheie cautate in textul hotararilor judecatoresti.

Casuta "Cuvantul de cautare".

Se introduce cuvantul sau expresia cautata in textul hotararilor judecatoresti. Pentru rezultate mai exacte se recomanda folosirea operatorilor logici. Cautarea nu este sensibila la majuscule si nici la diacritice. Cuvantul cautat este identificat indiferent daca acesta este scris sau nu cu diacritice in textul hotararilor judecatoresti.

Avand in vedere numarul mare de documente existente in baza de date va recomandam introducerea unor expresii cat mai detaliate pentru a vi se returna in mod riguros rezultatul dorit.

Casuta "Data pronuntarii hotararii".

Se introduce fie data exacta a pronuntarii hotararii, fie intervalul de timp in care se cauta o anumita hotarare judecatoreasca.

Pentru a cauta o hotarare judecatoreasca pronuntata la o anumita data, aceasta se completeaza in prima casuta, identificata prin textul "De la"

Pentru a cauta toate hotararile judecatoresti pronuntate intr-un anumit interval se completeaza ambele campuri, "De la" respectiv "Pana la".

Odata initiata o cautare aceasta isi pastreaza criteriile introduse si puteti naviga intre diferitele curti de apel, initiind in baza de date a acesteia cautarea dupa criteriile deja introduse. De exemplu, daca s-a initiat cautarea "admite actiunea" in baza de date "Nationala", prin selectarea uneia din instantele din meniul din stanga se vor returna doar hotararile judecatoresti  relevante pentru aceasta cautare in cadrul instantei aleasa .

Dupa introducerea datelor de cautat optiunea "Cauta" initiaza cautarea.

Optiunea "Anuleaza" sterge toate criteriile introduse, permitand initierea unei cautari noi.

 

Procesarea cautarii

 

Cautarea dvs. este procesata complex si flexibil astfel incat sa fie obtinute rezultate cat mai relevante.

Cautare fara operatori - In mod implicit, motorul de cautare proceseaza spatiile dintre cuvintele de cautare ca fiind operatorul AND. O cautare continand doua cuvinte (admite actiunea) va returna toate hotararile judecatoresti in care se identifica ambele cuvinte cautate, fara sa formeze insa o fraza.

Diacritice - Motorul de cautare este optimizat pentru limba romana. Aceasta inseamna ca este posibila introducerea unor cuvinte de cautare continand diacritice. Motorul de cautare are insa capacitatea de a identifica cuvintele cautate indiferent daca se folosesc sau nu diacriticele specifice limbii romane. Majoritatea hotararilor incluse in baza de date folosesc diacriticele, astfel incat dupa identificarea si deschiderea unei hotarari veti gasi termenul cautat in cadrul acesteia doar daca veti folosi diacriticele in optiunea de cautare a procesorului de texte folosit. Ex: cautarea dupa cuvantul "actiune" va returna aceleasi rezultate precum cautarea dupa cuvantul "acțiune". In cadrul documentului deschis nu veti mai gasi cuvantul "actiune" ci doar forma lui cu diacritice.

Excluderea cuvintelor comune - Sintaxa de cautare nu ignora cuvintele comune, astfel incat si acestea vor initia o cautare valabila. Ex: cuvintele "sa admita actiunea" vor initia o cautare pentru toate hotararile judecatoresti in care se regasesc toate cele 3 cuvinte.

Derivate - Cand efectuati o cautare full text fara folosirea operatorilor, motorul de cautare nu returneaza forma exacta a cuvantului introdus ci si derivatele acestuia. De exemplu, cautarea dupa cuvantul "actiune" va returna hotarari in care se regasesc cuvintele: actiune, actiunea, actiunii.

Upper/Lower case - Termenii de cautat pot fi introdusi fie cu majuscule, fie cu litere mici, motorul de cautare nefacand distinctie. In orice caz, cuvintele AND, OR, NOT, scrise cu majuscule, sunt interpretate drept operatori.

Cautarea unei fraze

Pentru cautarea unei fraze sau expresii exacte folositi ghilimelele. De exemplu "admite actiunea" va returna hotararile judecatoresti in care se afla expresia aflata intre ghilimele, fie exact in aceasta forma, fie intr-o forma lexicala apropiata.  Rezultatele returnate pot fi de forma: admiterea actiunii, admis actiunea, sa admita actiunea.

Cautarea unei legi

Motorul de cautare permite identificarea legilor sau a articolelor de lege continute in textul hotararilor judecatoresti. Acestea sunt identificate in forma in care sunt redactate in continutul hotararilor judecatoresti. Forma clasica de citare a unei legi in hotararile judecatoresti este cea folosind simbolul slash.

Exemple: Legea nr. 18/1991, Legea 18/1991, Lg. 10/2001 s.a.

Consultarea rezultatelor

Odata initiata o cautare simpla dupa cuvant sunt returnate toate rezultatele referitoare la termenii cautati. Fiecare hotarare judecatoreasca este insotita de un numar de informatii astfel incat sa permita identificarea ei cat mai usor.

Informatiile oferite despre fiecare hotarare sunt:

data pronuntarii hotararii, instanta care a pronuntat-o, materia juridica in care este pronuntata, obiectul juridic la care se refera hotararea, faza procesuala in care a fost pronuntata, numarul unic Jurindex de identificare a hotararii, componenta completului care a pronuntat hotararea.

 In mod implicit, hotararile judecatoresti returnate sunt asezate in ordinea relevantei lor fata de cuvantul sau expresia cauatata, astfel incat cel mai adesea este suficienta consultarea doar a primelor hotarari.

Intrucat Jurindex este orientat spre un volum mare de informatii, cautarea va returna toate hotararile judecatoresti care au legatura cu cautarea initiata.

Navigarea   in cadrul rezultatelor cautarii este usurata de posibilitatea sortarii acestora dupa urmatoarele criterii: Relevanta (implicit), Data pronuntarii hotararii, Instanta, Materie juridica, Faza procesuala.

Data - semnifica ordonarea hotararilor in raport de data pronuntarii hotararii, incepand de la cea mai veche la cea mai noua.

Instanta - ordoneaza hotararile judecatoresti in raport de instantele care le-au pronuntat, incepand cu curtea de apel Bucuresti si continuand cu celelalte curti de apel, de regula in ordine alfabetica.

Materia juridica - Jurindex lucreaza cu un numar de 10 materii juridice. Prima materie ordonata dupa acest criteriu este Penal.

Faza procesuala - Folosirea acestei optiuni va duce la ordonarea hotararilor dupa cum urmeaza: Fond, Apel, Recurs.

Cautarea ECRIS

Aceasta cautare permite in principiu identificarea hotararilor dupa modul de inregistrare a acestora in sistemul informatic integrat de gestiune a dosarelor (ECRIS) folosit in instantele judecatoresti.

In mod implicit formularul de cauatre permite o cautare simpla, dupa Numarul Unic Jurindex (NUJ), numarul hotararii si intervalul pronuntarii hotararii cautate. Acest formular este optimizat pentru a permite fie identificarea unei hotarari dupa NUJ-ul cunoscut, fie dupa numarul hotararii, de asemenea cunoscut.

Trecerea intre cautarea simpla si cautarea avansata se face prin actionarea optiunii Cautare avansata - extinde.

Formularul de cautare expandat permite cautarea unor hotarari judecatoresti folosind unul sau mai multe dintre urmatoarele criterii: NUJ, nr. hotarare, interval pronuntare, componenta completului, obiect, materie, stadiu procesual.

Pentru golirea campurilor completate si inceperea unei noi cautari se foloseste optiunea Anuleaza.

Inainte de revenirea la cautarea simpla campurile completate trebuiesc golite.

 

 Numarul Unic Jurindex (NUJ)

NUJ este un identificator unic pentru fiecare hotarare aflata in baza de date Jurindex.

Recomandam citarea hotararilor de pe site prin folosirea acestui identificator, formatul lui permitand selectarea rapida si exportarea lui in orice document.

Formatul NUJ este de forma

JURINDEX -2009-64-126 adica

JURINDEX - anul pronuntarii hotararii - codul unic al instantei - un numar unic aleatoriu aratand locul in baza de date jurindex

Folosirea NUJ permite identificarea cu usurinta a oricarei hotarari si faciliteaza preluarea in vederea citarii standardizate, fiind astfel un instrument util pentru teoreticieni si practicieni, in vederea documentarii diferitelor lucrari cu caracter juridic.