*

*

Jurindex este un serviciu gratuit, care-și propune să ofere accesul liber la hotărârile judecătorești pronunțate de instanțe. Jurindex se află sub egida Consiliului Superior al Magistraturii.
Despre JURINDEX

Misiunea

Publicarea integrala pe internet a hotararilor judecatoresti pronuntate de instantele judecatoresti din Romania. Deschiderea accesului publicului larg la hotararile judecatoresti, in mod gratuit si integral.

Jurindex - index de jurisprudență a fost dezvoltat încă de la început ca o aplicație care să faciliteze accesul gratuit și liber al profesioniștilor și publicului larg la jurisprudența instanțelor judecătorești.

Valorile

  • Hotărârile judecătorești pronunțate de instanțele de judecată reprezintă documente de interes public prin excelență, caracterul public al activității de soluționare a litigiilor de către instanțe având o importanta majora pentru funcționarea corectă a statului de drept.
  • Punerea la dispoziția publicului a tuturor documentelor produse de sistemul judiciar în exercitarea procesului de înfăptuire a justiției reprezintă un instrument fundamental pentru dezvoltarea dreptului la informare, care este un principiu de baza al democrației.
  • Cetățenii au dreptul să cunoască hotărârile pronunțate de o instanță, astfel încât sa nu riște sa fie luați prin surprindere și să-și poată realiza drepturile în instanță în conformitate cu practica constanta a acesteia.
  • Accesul la hotărârile judecătorești trebuie sa fie integral, fără sa fie limitat de instituirea unor criterii subiective de selectare a lor, cum ar fi noțiunea de jurisprudență relevantă, și fără să se intervină asupra formei originale a hotărârilor judecătorești pronunțate de instanțe.
  • Jurisprudența înseamnă totalitatea hotărârilor judecătorești pronunțate de o instanță, fiecare dintre acestea având o importanta egală cel puțin pentru părțile implicate și reprezentând în aceeași măsură materializarea realizării justiției în România.
  • Eficienta poate fi atinsă doar prin automatizarea procesului de publicare a hotărârilor judecătorești și depășirea stadiului revolut de selectare, prelucrare și publicare manuală a acestora.

Istoric

07.11.2008 Tribunalul Vrancea lansează serviciului JURINDEX, versiunea de evaluare

10.11.2008 Tribunalul Vrancea lansează JURINDEX v. 1.0. Peste 12.000 de hotărâri din perioada 2006-2008 sunt publicate în forma lor originala.

25.11.2008 îmbunătățirea designului interfeței www.jurisprudenta.org

25.11.2008 anunțarea trecerii la faza de extindere a JURINDEX; Tribunalul Vrancea lansează o ofertă către toate instanțele judecătorești prin care le pune la dispoziție tehnologia de publicare pe internet a hotărârilor pronunțate

09.02.2009 semnarea protocolului de extindere a JURINDEX la nivel național între președintele CSM, d-ul judecător Virgil ANDRIEȘ și președintele Tribunalului Vrancea, d-ul judecător Adrian NEACȘU

5.03.2009 CSM aproba masurile necesare extinderii JURINDEX la nivelul întregului sistem judiciar

14.03.2009 Este lansat site-ul de prezentare a proiectului JURINDEX - Extinderea publicării on-line a hotărârilor judecătorești la nivelul sistemului judiciar

28.04.2009 Este lansat JURINDEX , indexul jurisprudenței naționale, conținând hotărârile judecătorești pronunțate de 16 curți de apel în 2008, precum și noua versiune a site-ului.

21.05.2009 Are loc prima conferinta Jurindex

24.05.2010 Jurindex depaseste numarul simbolic de 100.000 de hotarari judecatoresti publicate

15.07.2010 O noua imbuntatire a interfetei site-ului www.jurisprudenta.org, fiind integrata o dezvoltare a search engine-ului Lucene pentru cautarea dupa cuvinte in textul hotararilor judecatoresti.

Tehnologia

Aplicația de jurisprudență JURINDEX este posibilă datorită dezvoltării în premieră în cadrul Tribunalului Vrancea a unui program software @Hotmod care permite anonimizarea complet automata a hotărârilor judecătorești.

Acest program, asupra căruia JURINDEX deține drepturile exclusive de exploatare, face posibil, în condiții de deplină securitate și confidențialitate, eliminarea total automatizată și extrem de rapidă a tuturor datelor cu caracter personal conținute în hotărârile judecătorești.

Coordonare

  • Adrian NEACȘU, Judecător, Tribunalul Vrancea, manager proiect
  • Liviu MIRCEA, informatician -  Tribunalul Vrancea